Professor
Ivan Bjerre Damgård om IT-sikkerhed
Kryptograf, professor på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet
Vedr. Teknologiens indflydelse og datasikkerhed.
Demokrati og borgernes indflydelse og om digitalt adfærd.
Ivan Bjerre Damgård er professor på Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. Han er bl.a. kendt for Merkle-Damgård konstruktionen, der er en metode til at konstruere en kryptografisk hash-funktion på. Hash-værdien fungerer som en unik digital fingeraftryk for inputdataene og hjælper med at sikre fortrolighed, autenticitet og integritet af data.
Intet er sikkert på nettet – men noget er sikkert – nok
Vi har det samme problem som alle andre demokratier har. Vi troede engang da Internettet kom, at nu ville alting blive meget bedre, fordi alle havde adgang til meget mere information, så måtte vi alle sammen blive meget mere oplyste.
Imidlertid er vi så dovne, at vi kun gider at se ting, vi er enige i. Det forstærker jo tendensen og gør at mange mennesker kravler ned i deres eget kaninhul og ser verden på en bestemt måde.
For når man så gerne vil opleve ting, der bekræfter det, man ved i forvejen, og som bekræfter os i det, vi allerede synes er rigtigt, så kan det også udnyttes, hvilket blandt andet er set under det amerikanske valg med Cambridge Analytica-skandalen, hvor Facebook var med til at undergrave demokrati og menneskerettigheder.
Hvis folk, som skriver på sociale medier, systematisk begynder at bombardere folk med noget, som har en bestemt allokering, så så kan man jo ramme de folk, der i forvejen hælder den vej.
På den måde kan man så piske en folkestemning op.
Og mængden af angreb er stor, og fantasien er stor. Hvis stakes er høje nok, så er fantasien rigtig stor.
Men selvom nogle politikere siger, at overvågning giver sikkerhed, fordi undskyldningen er, at man kan finde terrorister på den måde.
Sandheden er, at det kan man ikke.