Strategidirektør Mandag morgen

Demokratiet er udfordret

Lisbeth Knudsen, strategidirektør på Mandag Morgen er kendt for at debattere om demokratiet og dets udvikling.

I denne serie fortæller Lisbeth Knudsen om mediernes ansvar og indflydelse på demokratiet og politikernes forhold til medierne.

Den demokratiske debat er flyttet et andet sted hen, hvor der ikke er nogen, der redigerer, hvad der bliver sagt.

Selvom det kan være godt for ytringsfriheden, betyder det også mistet tillid.

Samtidig har medierne mistet borgernes tillid.
Medierne er derfor nødt til at arbejde mere på at øge deres troværdighed, hvilket er helt nødvendigt for fortsat har en position i demokratiet.

Startsygdom på det digitale

Lisbeth Knudsen har været en del af det danske mediemedie de seneste 45 år og har været chefredaktør for adskillige toneangivne medier. Hun peger på, at medierne i en periode i konkurrencens navn gik over til at lave for hurtigere historier og reagere for hurtigt på begivenheder uden at få dem ordentligt tjekket. Det var en startsygdom på det digitale.

Imidlertid er det kvalitetsmediernes demokratiske opgave at søge indsigt i, om tingene foregår på den rigtige måde og med at efterprøve politikernes budskaber.

Det er betalings-mediernes og public service-mediernes opgave at give folk den brede indsigt i, hvad der sker i demokratiet.

Vi skal gøre politikerne til helte

Men det danske demokrati er udfordret. Dels stiller politikerne i mindre grad op, hvis der er nogle møghistorier.

Dels gemmer man sig bag alle mulige forskellige dårlige undskyldninger, og bruger sofa-programmer – altså de mere hyggelige TV-programmer til at dukke op og sidde i sofaen.

Imidlertid skal vi som samfundet tale det politiske embede op. Vi skal gøre politikerne til helte. Vi skal på en eller anden måde gøre det politiske arbejde til noget vigtigt. Og ikke behandle det som en tredjerangs beskæftigelse eller noget levebrøds-politiker-agtigt.

Lisbeth Knudsen om demokrati