Start eventuelt her

Overblikket – intro til demokratiserien

Velkommen til demokratiet, intet over under eller ved siden af Folketinget her på stemmen Podcast. 

Serien er lavet for at du skal danne din egen mening om det danske demokrati. Så hvis du oplever at Jeg er kritisk, så er det udelukkende for at kilderne skal uddybe deres meninger. 

I det offentlige rum, bliver vi ofte mødt af en forståelse om, at i Danmark har vi verdens bedste demokrati.  
Men er det sandt, eller er der plads til forbedring og i givet fald?  
Og hvad er det så for forbedringer, vi skal være opmærksomme på, at vi gerne vil have. 

Mød eksperterne

Til at besvare dét spørgsmål deler nogle af Danmarks bedste eksperter, fagfolk og professorer deres viden omkring det danske demokrati.  

Mød de 10 eksperter; Marlene Wind, Sten Shaumburg-Müller, Lisbeth Knudsen, Mette Bock, Asser Amdisen, Helle Porsdam, Per Øhrgaard, Ivan Damgård, Christine Ravn Lund og Palle Svensson, der alle deler deres viden med lytterne.

Du møder professor Marlene Wind der er ekspert i EU og demokrati, og som har forsket i det danske demokrati i over 20 år. Marlene Wind har mange gange ytret sig kritisk og offentligt om vores nuværende styreform, hvilket har bragt hende i strid modvind både blandt politikere og sin egne. 

Hun siger blandt andet, at ingen demokratier vælger et demokrati som det danske, når de skal vælge modeller.  

Du møder også Mette Bock, der er tidligere minister og som ligeledes offentligt debatteret og kritiseret demokratiet. I en kronik i Politiken for 15 år siden, forudsagde hun faktisk borgernes politiske adfærd, som vi ser i dag at vi ville politisk hjemløse. 

For at komme hele vejen rundt om mulighederne i et demokrati kommer det også til at møde ekspert i kryptografi og professor Ivan Bjerre Damgaard, som forholder sig til, hvorvidt vi kan opnå bedre og billige valg med teknologien. 

Palle Svensson som er ekspert i dansk demokrati, forsvarer vores nuværende styreform, men peger på forbedringer. For eksempel mener han, at grundloven skal moderniseres. Den antagelse er han ikke alene om. 

Dansk ungdoms Fællesråd er anker og tovholder for arbejdet med Demokratikommissionen. Dens forkvinde er Christina Ravn Lund. Hun peger på, at det haster med at få inddraget flere unge mennesker i vores demokrati.  

Du møder også Lisbeth Knudsen, der udover at være formand for Demokratikommissionen har været i dansk presse i over 45 år. En årrække som mediemogul på nogle af Danmarks største medier. Også hun er kendt for at bringe vores demokrati til debat. Hun mener blandt andet, at vi skal hylde vores politikere og tale deres indsats op.  

Asser Amdisen er historiker og forfatter, og han er kendt for at fortælle danmarkshistorien blandt andet – og andre svære ting på under et minut.  
Her fortæller han, at fortsætter vi vores nuværende styre, så vil det udvikle sig til et enevælde.  
 
Steen Schaumburg-Müller er professor i medieret, og han er tit anvendt som ekspert i forhold til medier og mediernes situation. Han peger på, at de sociale medier simpelthen har alt for stor magt i forhold til deres ansvar, hvilket han kalder uholdbart. 

Serien udviklede sig og professor Helle Porsdam og professor emeritus Per Øhrgaard kom med i serien med deres viden om henholdvis det amerikanske demokrati og højesteret og det tyske demokrati og forfatningsdomstol.  

På den måde får du også en smagsprøve på andre demokratier i verden.  

  • Men tilbage til os her i Danmark, så står vi overfor, at politikerne begrænser borgernes indsigt i beslutninger ved at have forringet offentlighedsloven. 
  • Vi ser også at 7 justitsministre tillade ulovlig masseovervågning, hvoraf den seneste justitsminister  endda krævede, at teleselskaberne fortsatte den ulovlige masseovervågning trods en række EU-domme har afgjort, at det er ulovligt.  
  • Vi ser kvalitetsmedier dør, mens politikerne breaker deres historier på sociale medier og opretter deres egne medier.  
  • Vi ser, at der bliver nedsat et medieansvarsudvalg, der skal kigge på medierne med en formand, der hævder, at medierne selv er en trussel mod folkestyret.  
  • Vi ser politikere udnytte styrets regler for egen berigelse af underbukser, middagsinvitationer, lejligheder, bopælspligt og uofficielt partistøtte.  
  • Vi ser også straffede politikere indtage politiske poster.  
  • Samtidig er den politiske tone og kultur blevet så hård og beskidt, at det formodes at blive svært at tiltrække nye generationer til Folketinget.  
  • Endelig så ser vi politikere, der lover og lover, men ikke leverer.  
Hvad mener du?

Det hele, det handler om. Hvad mener du?  

Giv gerne noget feedback, hvad du tænker, mangler, eller hvad du mener og tryk også meget gerne på knappen for donation.  

Det har selvfølgelig ikke været billigt at lave over 8 timers mammut serie om vores demokrati.  

Vi har bevidst valgt at lade den her serie være tilgængelig for alle, fordi vi mener, at emnet er for vigtig til at være forbeholdt de få eller de, der har råd.  

Så hvis du kan li’, hvad du hører, og du synes vi fortjener det, så støt gerne vores univers.  

Alle beløb modtages med taknemmelighed. 

TAK