Aldrig har det været vigtigere at diskutere det danske folkestyre

Mød 10 eksperter, fagfolk og professorer, der alle har demokratiet som fokusområde i ny podcastserie om det danske demokrati. Serien går dybt og nuanceret til emnet og omfatter alt fra politisk teori og samfundsvidenskab til historie og datalogi.

Aldrig har det været vigtigere at opretholde og styrke demokratiet i Danmark. I mange lande er demokratiske principper og institutioner allerede lige nu under stærkt pres.

Selvom demokrati er en grundlæggende værdi og en styreform, der sikrer frihed, retfærdighed og lige muligheder for alle borgere, er der stadig færre, der interesserer sig for demokratiet i Danmark.

Det danske demokrati lider under befolkningens manglende engagement, hvor under 4 % af befolkningen i dag er medlem af et parti – i modsætning for ca 50 år siden, hvor 25 % var politisk engageret.

Endelig har over 10% af befolkningen i landet end ikke stemmeret, hvilket ligeledes kan udvikle sig til et demokratisk problem.

Imidlertid er »et demokrati aldrig bedre, end hvordan det behandler sine mindretal«, som Per Øhrgaard, professor emeritus blandt andet siger i en helt ny mammutserie om det danske demokrati.

Populære kilder fortæller
Gennem 25 episoder og i mere end 8 timers sammenlagt podcast deler, Marlene Wind, Sten Schaumburg-Müller, Lisbeth Knudsen, Mette Bock, Asser Amdisen, Helle Porsdam, Per Øhrgaard, Ivan Damgård, Christine Ravn Lund og Palle Svensson, deres viden med lytterne.

Mød de 10 eksperter, fagfolk og professorer på stemman.dk/demokratiet. Alle har demokratiet som fokusområde, der omfatter alt fra politisk teori og samfundsvidenskab til historie og datalogi, hvilket giver serien en dybdegående og nuanceret tilgang til emnet. Flere eksperter anvendes allerede ofte som ekspertkilder om demokratier i ind- og udland og er kendt for at debattere demokratiet i det offentlige rum.

Podcastserien »Demokratiet – Intet over, under eller ved siden af Folketinget« omfatter alt fra demokratiets historie og udfordringer, mediernes indflydelse og ansvar i et demokrati, magtens tredeling og retsstatens betydning for borgernes sikkerhed og risici, politikernes ansvar og betydning i en demokratisk proces, borgernes indflydelse – eller mangel på samme, og indsigt i de politiske beslutninger. Endelig sammenlignes det danske demokrati og forfatningsdomstol med demokratiet og forfatningsdomstolen i henholdsvis USA og Tyskland.

Formålet er at give alle interesserede en dybere forståelse af det danske demokrati, og hvordan det adskiller sig fra andre demokratier. Serien undersøger, hvordan vores demokratiet fungerer, de udfordringer, det står over for i dag, og hvordan demokratiet kan – og måske bør forbedres.

Betal hvad du vil
Podcast-serien er et passioneret projekt. Det betyder, at Stemman Podcast – en mindre iværksættervirksomhed – har dækket produktions- og udgivelsesomkostningerne alene på baggrund af deres passion, uden at modtage en krone for det. Alligevel har Stemman Podcast besluttet at gøre prisen på serien valgfri.

– Viden om demokrati bør være tilgængelig for alle, uanset deres økonomiske situation. Derfor kan alle få adgang til serien ved at bidrage med et beløb, de selv synes er passende, forklarer journalisten på det store projekt, Anita Cramer Corpas.

Hun opfordrer imidlertid virksomheder og alle, der værner om demokratiet, til at støtte initiativet med en donation.

– Podcast-serien henvender sig til alle, der er interesseret i demokrati og ønsker at forstå det bedre, siger Anita Corpas, der lover, at lytterne vil blive udfordret på deres nuværende synspunkter og få nye perspektiver på emnet.

Alle støttere får adgang til serien den 15. april på www.stemman.dk/demokratiet og består af 25 episoder af ca 20 minutter varighed hver.