Sten Schaumburg-Müller fortæller om medieret og ytringsfrihed på Stemman Podcast
professor

STEN SCHAUMBURG- MÜLLER om medieret og ytringsfrihed

Professor i medieret. Juridisk Institut, SDU. 
Ekspert i ytringsfrihed, offentlighed, hemmelighed mv. 
Vedr. demokrati, politiske processer og borgernes indflydelse 

Sten Schaumburg-Müller anvendes ofte som ekspert i forhold til medier og mediernes situation. Og han undrer sig over, at vi i Danmark kalder medierne for den 4. statsmagt. For det beror på en fejl-oversættelse, forklarer han.

I podcastserien peger Sten Schaumburg-Müller blandt andet på, at de sociale medier har alt for meget magt – og har alt for lidt ansvar i forhold til den magt, de så har.

– Påstanden om, at de sociale medier alene er tekniske providere, holder ikke. De har stor magt, men alligevel er de ansvarsfrie. Det er ikke i orden, siger sten schaumburg-müller og pointerer, at ingen har tænkt over, hvordan vi skal håndtere de sociale medier i forhold til ansvar.

Demokrati er en arbejdsopgave

Sten Schaumburg-Müller mener, at vi har et godt demokrati i Danmark. Men det er ikke bedre, end at det kan forbedres.
– Helt grundlæggende er vi nødt til at have sikret nogle rettigheder i et eller andet omfang, som fx ytringsfrihed, aktindsigt og forsamlingsfrihed. Ellers kan vores demokrati ikke fungere. 

Men demokrati kræver også en indsats, for det fungerer ikke af sig selv, siger Sten Schaumburg-Müller.

Han forklarer, at tidligere blev man som borger i højere grad opdraget til demokrati, fordi demokrati er et privilegie og kommer ikke af sig selv.

Imidlertid kan have en opfattelse af hvis demokrati er godt – så må absolut demokrati være absolut godt. Men det er noget vrøvl, siger han.  

Sten Schaumburg-Müller