Helle Porsdam, professor og ekspert i det amerikanske demokrati fortæller om pros and cons ved den amerikanske forfatning på Stemman Podcast
professor

Helle Porsdam om amerikansk demokrati

Professor, JUR Centre for tværfaglige jurastudier

Ekspert i amerikansk demokrati og forfatningsdomstol
Vedr. US forfatningsdomstol pros and cons.

Helle Porsdam, professor og ekspert i det amerikanske demokrati og den amerikanske højesteret fortæller om pros and cons ved den amerikanske forfatning.

Hvis flertallet har uret, så må vi gå til domstolen og få dem til at korrigere for de fejl. Men sådan et system, hvor de fejltagelser, som det politiske system og dets repræsentanter laver, har man ikke villet i Danmark.  

Men i det amerikanske samfund og historie har det været juraen, der har spillet i den samlende rolle. Her var det Domstolen, man mødtes ved for at løse konflikter.  

Men selvom vi i Danmark har en prøvelsesret, så er højesteret ikke særlig glad for at anvende den. I Danmark er vi mere vant til at tænke i Hørup optik med, at der ikke er nogen ved siden af eller over Folketinget.  

Her er det folket og deres repræsentanter i Folketinget, som ligesom har det sidste ord. 

Man skal huske, at alting i USA skal vurderes ud fra en total multikulturel kontekst, hvor man overhovedet ikke er enig om noget som helst ikke.  

Det er et land af immigranter, der kommer fra hele verden med vidt forskellige synspunkter og baggrunde og kulturer. Domstolene skal hjælpe med at skabe en enhed. Og det har været vigtigt, at der et sådan et sted, at kunne få taget sine problemer op, hvis ikke man kan få de lokale politikere til at lytte eller pressen til at skrive om det. 

Det har været vigtigt at finde ud af, hvordan man får afbalanceret flertallets rettigheder i forhold til alle de der minoriteter?  

Og så har amerikanerne simpelthen et helt andet syn på, hvad demokrati er og bør være. 

Helle Porsdam